Moldova trebuie să se pregătească pentru amenințări grave din partea Rusiei
Cu privire la amenințarea din partea Rusiei, vicepremierul Republicii Moldova și-a ales cu grijă cuvintele. „Nu vedem niciun motiv pentru care Moldova ar deveni o țintă directă. Suntem o țară neutră. Dar adăugăm că ceea ce s-a întâmplat în Ucraina este complet nejustificat. Trebuie să ne pregătim pentru întregul spectru de amenințări”, a declarat Nicu Popescu pentru Sky News.
Moldova, posibile amenințări grave din partea Rusiei
Moldova nu este membră a NATO. Are o armată mică, fără arme sofisticate. Geopolitica regiunii este complicată și mai mult de republica separatistă și nerecunoscută la nivel internațional Transnistria, care se întinde pe granița de est dintre Moldova și Ucraina.
Guvernul Transnistriei este susținut de Kremlin, iar ministrul a confirmat pentru Sky News că acolo se află 1.300 de militari ruși.
„În această etapă nu vedem semne de tensiuni crescute. Dar regiunea Transnistriei ar fi pregătită pentru desfășurare în acțiune militară, dar de astăzi nu am văzut semne. Dar nu putem prevede ce se va întâmpla mâine sau două săptămâni sau peste două luni”, a spus el, potrivit news.sky.com.
Întrebat dacă încercarea Moldovei de a adera la UE este compatibilă cu dorința sa de a rămâne neutră, ministrul a spus: „Noi credem că ne putem alătura, rămânând neutri”.
Dar nu va fi atras de modul în care Kremlinul ar reacționa la aderarea Moldovei la UE.
„Ceea ce s-a întâmplat deja este destul de tragic. Și reproducerile acestora se vor simți mult timp, nu ani, decenii. Și aceste repercusiuni vor fi extrem de negative pentru fiecare stat european. Deci, ceea ce s-a întâmplat deja este destul de tragic, dar cu cât se termină mai devreme, cu atât mai scurtă va fi această perioadă de recuperare”, a spus ministrul, cu privire la implicațiile unei victorii ruse în Ucraina.
Lavrov nu crede că acest conflict se va transforma într-unul nuclear
În această dimineață a avut loc o conferință de presă susținută de Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, unde a purtat discuții cu omologul său ucrainean din Turcia, scoțând în evidență câteva linii interesante despre viziunea lui despre perspectivele războiului nuclear.
Întrebat de un corespondent la Kremlin pentru ziarul rusesc Kommersant dacă crede că un război nuclear poate fi declanșat prin acest conflict, Lavrov a spus reporterilor din Turcia: „Nu vreau să cred asta, și nici nu cred”.
Lavrov, ministrul de externe al lui Vladimir Putin din 2004, a spus că tema nucleară a fost aruncată în discuții doar de Occident, despre care a spus că a continuat să se întoarcă la războiul nuclear, precum Sigmund Freud, părintele psihanalizei.
„Desigur, ne dă motive de îngrijorare atunci când Occidentul, ca Freud, continuă să revină și să revină la acest subiect”, a spus Lavrov.
Au existat temeri că dacă Rusia va reuși în Ucraina, alte țări vecine ar putea fi următoarele. Lavrov a spus că discuțiile despre un potențial atac rusesc împotriva fostelor state baltice sovietice, Lituania, Letonia și Estonia, acum toate membre ale Uniunii Europene și NATO, „par a fi vechi farse”.